Namų aludarių konkursas Palangoje - „Baltijos puta“

Taip jau būna gyvenime, kad kai nieko nevyksta, tai nevyksta, o kai pasipila renginiai, tai net po kelis tą pačią dieną. Kai Vilniuje "Kablio" didžiąją salę drebino alaus festivalis „Žmogšala“, kitame Lietuvos gale - Palangoje vyko namų aludarių žiemos konkursas romantišku pavadinimu „Baltijos puta“.

Konkurso tema buvo žieminė - porteriai ir stautai. Konkursui 38 aludariai pateikė 69 alaus rūšis, juos vertino 40 teisėjų iš Lietuvos ir užsienio. Konkursą organizavo PAK (Pajūrio aludarių klubas) ir „Aludarių taurė“.

Išsamius konkurso rezultatus rasite „Aludarių taurės“ svetainėje:
http://aludariutaure.lt/2020/02/baltijos-puta-palangoje/

O aš kalbinu konkurso sumanytoją ir Klaipėdos namų aludarių aktyvistą Emilijų Ivanauską.

Kaip gimė įdėja suorganizuoti konkursą Palangoje?
Neslėpsiu, tai buvo iš pavydo Vilniaus ir Kauno aludariams, pas juos viskas vyksta, pas mus Klaipėdoje - nieko. Seniai sukosi galvoje idėja suorganizuoti namų aludarių simpoziumą arba konkursą pajūryje. Pradėjau apie tai garsiai kalbėti ir viename Pajūrio aludarių klubo susitikime mane išgirdo Palangos Amberton direktorius Tomas Vanagas (alaus ekspertas, craft puoselėtojas). Tomo pasiūlymas skambėjo taip: „Tai galim kokį susitikimą ar konkursą padaryti pas mane Palangoje Ambertone (Amberton green Hotel), duočiau nemokamai konferencijų salę, SPA su baseinu, pirtim, jacuzzi, "paderinčiau" geras kambarių kainas ir dar prie prizų prisidėčiau“. Po tokio pasiūlymo dar tą patį vakarą parašiau „Aludarių taurės“ organizatoriams. Ilgai nesvarstę patvirtino mano idėją - vieną iš taurės etapų organizuoti Palangoje. Toliau jau sekė temos parinkimas,  datos suderinimas.


Ir ką jūs manot, kai jau pasitvirtinome datą ir paskelbėm apie konkursą, už 2 savaičių išeina "Žmogšalos" postas: 2020-02-22 alaus festivalis... Nusviro rankos ir ūpas dingo, net mintis buvo viską mesti, nes kaip surinkti dabar teisėjus tai pačiai datai. Pasirodo, viskas įmanoma. Ir prašau, Palangoje turėjome net 40 teisėjų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, net kaimynus Latvius alaus ekspertus prisikviečiau.






Puiku. O kaip su alumi?
Alaus turėjome rekordinį skaičių, net 69. Ir tikrai dauguma puikūs nuo klasikinių stout, porter iki imperinių ir eksperimentinių (specialty kategorija), į kuriuos aludariai sudėjo vanilę, šokoladą, kokosus, vaisius, uogas, daržoves, pipirus, grybus, kumpius ir daug daug visokių įdomybių. Iš viso turėjome 7 teisėjavimo stalus po 8-11 alaus rūšių, nuo kiekvieno stalo 2 daugiausiai taškų surinkę pateko į finalą.



Kas teisėjavo finale?
Finale teisėjavo 2 teisėjai iš Lietuvos: Dalia Jocytė, Mažvydas Matukas ir 4 kaimynai iš Latvijos: Gints Rotčenkovs, Filips Kreivins, Mareks Alberts ir Elina Strele. Tikrai nelengvas darbas iš 14 alaus rūšių išrinkti 3 geriausius.


Taigi, jau einame prie rezultatų :)
Dėl pirmos vietos buvo priimtas vienabalsis sprendimas Giedriui Slavickui - Zhiniukui (Vilnius) už Baltic Porter'į, Tikrai puikus pavyzdinis alus. Diskusijos užvirė dėl kitų prizinių vietų.  Atrinkti sekantys 3 labiausiai patikę alūs. Kaimynus latvius sužavėjo sweet stout su avietėm ir jelapenu (chalapos paprika), bet po ilgų ginčų antra vieta skirta labai gerai subalansuotam imperial stout su avietėm, kurį išvirė Artūras Masiliauskas - Peckelis (Kaunas), o 3 vietos laimėtojui Gintarui Krakauskui - Krakenui (Kaunas) idealiai darbą padarė Bret (brettanomyces) mielės. Laimėtojus išrinkom, tik gaila jų nebuvo vietoje ir negalėjome įteikti prizų nuo Amberton green hotel nakvynių apartamentuose, aludarystės gerybių iš alus.live ir snaptest.lv.



Nebuvo pamirštas nei vienas teisėjas ir pagirdyti, ir pavalgydinti, ir dar po kilogramą ir ne vieną salyklą dovanų gavo nuo „Viking malt“.

Po konkurso vakarėlis (afterparty), puikios SPA pramogos, ir diskusijos. Atspėkit apie ką..?

Ačiū Emilijui už interviu, tikiuosi, kad konkursas pajūryje - ne paskutinis ir kažkada pavyks sudalyvauti jame, nes skamba labai viliojančiai! Džiaugiuosi, kad PAK'as yra vienas iš trijų Lietuvoje aktyviai veikiančių namų aludarių klubų - tai yra pirmas didelis jų renginys. Tikėkimės, kad tai tik graži pradžia.

Emilijaus Ivanausko nuotraukos






0 comments :

Rašyti komentarą