Brewmonk alaus virimo sistema: pirmieji įspūdžiai

Kai prieš beveik 8 metus pradėjau virti alų namie, didžiausia problema buvo misos aušinimas. Praėjus kažkiek laiko, nusipirkau varinį gyvatuką šaldymui ir tai iš šiol buvo mano labiausiai pasijautęs įrangos patobulinimas sutaupęs man kelias valandas laiko kiekvieno virimo metu ir nemažai vandens, nes aušindavau įmerkęs fermenterį į vonią.

Taip ir tekėjo mano namų aludario gyvenimas, beveik viskuo buvau patenkintas, bet vienas aspektas nedavė ramybės - virimas. Turiu keraminę kaitlentę, tai bet koks virimas buvo vargas. Tiksliau ne virimas, bet užvirimas bei vandens pašildymas. Tai trukdavo labai ilgai, erzindavo ir jaučiau, kad nėra efektyvu nei laiko, nei efektyvaus elektros naudojimo prasme :)

Šiemet aludarių Kalėdų Senelis mane aplankė šiek tiek anksčiau ir atnešė Brewmonk virimo sistemą bei Fermentasaurus fermenterį. Apie dinozaurą parašysiu vėliau, nes jis dar dirba ir visų įspūdžių dar neturiu, o apie Brewmonk'ą pirmuosius įspūdžius jau galiu pateikti, tuo labiau, kad publika labai pageidauja :)

Bendras įspūdis - labai geras. Norom nenorom šį aparatą lyginu su Grainfather'iu, kuris kainuoja du kartus brangiau, ir kurio pristatomajame virime kažkada dalyvavau. Visi sąlyginiai trūkumai pasirodo ne tokie jau svarbūs, kai prisimeni kainą. Galvojau, kad bus plonesnė skarda ir nesitikėjau tokios geros mazgų kokybės. Ko nedomina smulkmenos, toliau galite neskaityti :)

Kuo man patiko Brewmonk'as:

Nebereikia perpilti. Salinimas, tekinimas ir virimas vyksta toje pačioje talpoje, susitaupo perpylimų ir dezinfekavimų. Mano nugara man dėkoja.

Virimas. Išsprendžiau savo virimo efektyvumo problemas, bendram virime susitaupė 1,5-2 valandos laiko.

Čilinimas. Ne, tai ne aušinimas. Aušinimas vyksta taip pat, kaip ir anksčiau su mano mylimu gyvatuku. Atsirado laisvo laiko virimo metu. Aparatas kontroliuoja temperatūrą, laiką, galima prisėsti ir nuveikti ką nors turiningo arba tai, kas Sveikatos ministrui nepatiktų :)

Problemos bei patarimai ateities kartoms: 

Problema-neproblema yra tai, kad pasikeitus įrangai, pasikeičia ir visa proceso eiga, reiktų prieš verdant pagalvoti, kur statysite aparatą, kad šalia būtų kriauklė, rozetė, kad būtų lengva perpilti į fermenterį. Reiks keleto žarnelių, perėjimo iš čiaupo į žarnelę ir kitų smulkmenų.

Pagrindinė problema - kimšimasis. Kemšasi dvi vietos: recirkuliacijos vamzdelis (o gal siurbliukas?) ir kranelio filtras (angl. bazooka filter).

Bazooka filtras
Recirkuliacija užsikimšo, kai virimo metu pabandžiau recirkuliuoti. Ir užsikimšo nuo kelių grūdų - pasirodo jautri vieta. Ir tai tik keli į  virimą netyčia patekę grūdai. Atkimšau plaudamas įrangą ir pajungęs vandens čiaupą prie recirkulaicijos išėjimo - prapūtė į priešingą pusę ir visi grūdai išėjo lauk.

Filtras užsikimšo, kai pradėjau leisti misą į fermenterį. Užsikimšo apyniais, negyvai. Galų gale teko nuimti filtrą ir leisti su drumzlėmis. Reiktų galvoti apie retesnį filtro tinklelį, nes neįsivaizduoju, kokios nuosėdos galėtų jo neužkimšti - mano nuomone per tankus. Arba apynius virti specialiame tinklelyje ar maišelyje. Šita vieta labiausia nepatiko, nes apynius mėgstu virti laisvai. Situacija nutiko su granuliuotais apyniais, su spurgais gal ir nieko nebūtų atsitikę.

Dar porą faktų: dugnas neprisvilo, efektyvumas tarp 65-70%.

Tiek pirmųjų įspūdžių, sėkmės apsisprendžiant tiems, kas galvojo įsigyti ką nors panašaus.


Su artėjančiomis šventėmis!




20 komentarų :

  1. Vietoje bazūkos dėk vamzdelį o ant jo galo, indam plaut ta metalinį tokį "kūšį"

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su spurgais nesikemša, granuliuoti lygtais irgi neužkimšo. Bet taip - sietelis tankus.
    Kaip efektyvumas - nepakrito?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visai įdomus puodas atrodo, galėtum kokį demonstracinį virimą suorganizuoti, kai atkalsi ranką :) O tinklelis/maišelis turi kažkokį neigiamą efektą lyginant su laisvu apynių virimu, ar čia tik mėgimo klausimas?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Algirdai, mano naminis efektyvumas yra ir su ankstesne įranga buvo apie 65%, su Brewmonk'u gavosi panašus, gal net šiek tiek didesnis. Turint omenyje, kad viriau pirmą kartą, dariau vienfazį salinimą, tai visai neblogai - geriau nei tikėjausi tavęs prigąsdintas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Daliau, mano nuomone, kai apyniai laisvai plaukioja misoje, jie geriau atiduoda medžiagas, negu uždaryti tinklelyje ar maišelyje, kur kontaktuoja su ribotu misos kiekiu, o maišelyje iki gumulo centro misa sunkiau patenka.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai laukiam fermentasaurus apžvalgos.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Naudoju sieteli is kinu pirkta, pakabinamas uz briaunos, tai kol kas nusiskundimu, kisimosi nera.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki GIN :-) zadu taip pat pirkti sita aparata, tik dar nezinau kokio didzio 30l ar 45l. Koks yra jusu? Ir idomu kiek laiko uztrunka visas procesas nuo salyklo sudejimo iki supilimo i fermenteri :-) aciu uz atsakyma :-)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveikas, Andriau, mano yra tas mažesnis variantas - taikiau apgal savo fermentavimo talpą, kad tilptų visas virimas. Iš tikrųjų, tai yra dar vienas ribojantis veiksnys - salyklo kiekis, jo telpa iki 8 kg, o į didesnį - iki 12 kg. Tai norint išvirti stipresnio alaus, neišeis išvirti maksimalaus deklaruojamo kiekio. Čia toks pamąstymas pasirinkimui.
    Aš maždaug sutaupiau 1,5-2 valandas alaus darymo laiko, dabar trunka apie 5-5,5, bet čia turint omenyje, kad viriau tik vieną kartą, dar neatidirbau sistemos, reikia dar porą žarnelių nusipirkti, apgalvoti kitus patogumus, manau dar 0,5-1 val. sutrumpinti laiką.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mano yra toks variantas, 30 litrų, čia rasi kainą ir specifikaciją: http://www.savasalus.lt/lt/iranga/brew-monk-alaus-virimo-sistema/brew-monk-all-in-one-alaus-virimo-sistema.html

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveikas GIN. Galbūt jau turi kokių komentarų dėl Fermentasaurus?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dėl Fermentasaurus - atsiliepimai geri, kažkokių rimtų trūkumų neišlindo, pora smulkių, susijusių su mano nepatyrimu. Šio fermenterio pagrindinis arkliukas - slėgis, t.y. slėginis dangtelis, kai galima užgazuoti tame pačiame fermenteryje ir paskui pervaryti alų į kegą neprarandant gazo. Parašysiu atsiliepimus atskiru straipsniu, bet apskritai, tai viskas labai gerai, jei kaina negąsdina :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Laba diena, ar dar vis naudojate Brewmonką? Norėčiau nusipirkti šį aparatą, bet norėčiau įdomu ar pasiteisino kitiems žmonėms ši įranga, ar patvarumas aparato pakankamas ilgai džiaugtis pirkiniu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveikas, taip, vis dar naudoju. Tikrai patogus daiktas, nors efektyvumas ir sumažėjo, bet prie puodų grįžti netraukia :) Dėl patvarumo, tfu tfu tfu, problemų irgi nebuvo, be to duoda berods trijų metų garantiją.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Turiu klausimą/ -ų jeigu galima šia tema :)
    Mėgstu alų. Visada kirbėjo mintis bandyt pačiam.
    Galvoju apie brewmonką, bet norėtųsi ko konkrečiai reikėtų.
    Pačios brewmonk sistemos,
    Misos šaldiklio,
    Termo marškinių,
    Butelių,
    Uždarytuvo,
    Fermenterio, (koks privalumas brewmonk fermenterio kaip pvz nuo plastikinio kibiro?)

    Ką dar grubiai turėčiau įskaičiuoti į sąmatą. Norisi apsiskaičiuoti kiek eurų pareikalaus šis reikalas.
    Ačiū už pasidalintas mintis.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Reikės:
    Pačios brewmonk sistemos,
    Misos šaldiklio,
    Termo marškinių, <-nebūtina pradžiai
    Fermenterio, (koks privalumas brewmonk fermenterio kaip pvz nuo plastikinio kibiro?) - manau pradžiai reikia imti plastikinį, nes jo kaina skiriasi 10 kartų, o privalumų pradžiai nesijaus:
    https://www.savasalus.lt/lt/iranga/alaus-fermentacijos-indai/brewferm-30-l-fermentacijos-indas-su-kraneliu-ir-oro-ventiliu.html
    Maišymo mentelės,
    Hidrometro+matavimo cilindriuko,
    Išpilstymo vamzdelio,
    Butelių,
    Kamštelių,
    Uždarytuvo,
    Žarnelių (vandeniui įsipilti į BrewMonk'ą, perpylimui į fermenterį, reiktų pasiplanuoti, kur stovės pats BM, kur bus kranas, kur bus išpylimas).

    Atrodo tiek, dar Savas alus galės patarti, jei ką pamiršom :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkingas labai. Ačiū. Bėgu skaičiuotis :)

      Panaikinti