Reportažas: alaus gamyba namuose (2 dalis)

Po 7 dienų alus išrūgo ir atėjo laikas išpilstyti ir vykdyti antrinę fermentaciją buteliuose. Į kiekvieną butelį dedame pusę šaukštelio cukraus - maisto mielėms, kad jos toliau fermentuotų alų, o taip pat gamintų angliarūgštę (CO2) ir jį "užgazuotų". Norint išgauti subtilesnį skonį, reiktų naudoti lėčiau fermentuojamą cukrų: gliukozę, o geriausiai sausą salyklą, bet pradžiai nutariau pabandyti su paprastu baltuoju cukrumi, kokį kas rytą deduosi į arbatą. Plačiau apie skirtingų cukrų naudojimą čia.


Pilame alų į butelius. Naudojau paprastus BBH rudus butelius, prieš tai nulupęs etiketes ir išdezinfekavęs. Labai svarbu naudoti tvirtus daugkartinio naudojimo butelius, nes antrinės fermentacijos metu susidaro didelis slėgis ir plonesnio stiklo vienkartiniai buteliai gali neišlaikyti. Taip pat negalima naudoti ne alui skirtų butelių, kadangi jie nepritaikyti atlaikyti slėgį. Alaus forume skaičiau istoriją, kaip žmogus įpylė alų į Stakliškių midaus daryklos buteliuką. Jis labai gražus, su gražiu kamšteliu, bet... slėgio neišlaikė, nes ne tam skirtas. Dar labai svarbu naudoti rudus arba bent jau žalius butelius, kadangi naudojant skaidrius butelius, saulės arba liuminescencinių lempų šviesa gali sugadinti alaus skonį ir kvapą, kartais per kelias valandas. Beje, kartais sprogsta net ir daugkartiniai buteliai, gal buvo daužtas, ar jau daug kartų naudotas. Istorija čia. Labai geri buteliai yra litriniai a la IKI "Gurmanų" ir dviejų litrų nuo "Kanapinio" alaus (žr. nuotrauką), tik gaila, kad "Kanapinį" pradėjo pilstyti į skaidrius butelius, nors ir uždėjo gražų kamštelį su vielutėmis, bet supylus į baltą butelį reiks labai saugoti nuo šviesos.

Kitas etapas - butelių užkimšimas. Dažniausiai naudojami paprasti kamšteliai (crown caps), kuriems reikia specialaus uždarymo aparačiuko arba tokie daugkartiniai kamšteliai "su vielutėmis" (continental style clip caps). Daugumą butelių uždarinėjau paprastais aukso spalvos kamšteliais.

Uždarymo aparačiukas.

Štai kaip atrodo gatava produkcija ką tik po išpilstymo :)
Plaunant įrangą įspūdį padarė tai, kiek mielių prisidaugino per savaitę. Pamenate, kiek sausų mielių pyliau į misą? Tokį mažą pakelį - panašų į arbatos maišelį. O prisigamino keli centimetrai gražių kvapnių mielių :)

Ir pabaigai - reprezentacinė produkcijos nuotrauka.

Antrinė fermentacija buteliuose vyksta taip: kelias dienas reikia laikyti šiltai (18-21 C), o paskui būtų idealu išnešti į 13-15 C temperatūrą. Kadangi mano rūsyje buvo apie 2 C, tai fermentacija sustojo, beveik nebuvo putos. Pasiskaitęs patarimų, kad geriau jau šilčiau negu taip šaltai laikyti, vėl parsinešiau viską namo ir pabaigiau brandinti kambario temperatūroje. Pavasarį, kai rūsyje bus keliolika laipsnių, galėsiu padaryti viską tiksliai pagal receptą :)

Alus "Highlander Heavy Ale" gavosi neblogas, pirmas blynas neprisvilo, arba niekas iš ragavusiųjų nepasakė man teisybės :) Pirmoji partija labai greitai išgaravo, pasilikau tik kelis butelius - brandinsiu pusę metų, sako skonis pasidaro švelnesnis ir subtilesnis. O kad nebūtų ilgu laukti, užraugiau dar vieną partiją - šįkart šviesesnio: "India Pale Ale".

Pabaigai apie fotografiją. Labai sunku fotografuoti alaus butelius ir alų taurėje - vis nesigauna taip gražiai kaip realybėje. Antrąjį alų pabandysiu nufotografuoti gražiau, šiuo metu studijuoju apšvietimo schemas ;)

19 komentarų :

  1. Vakar atsidarėm sutaupytą butelaitį nuo mano gimtadienio. Uch, gaila, kad negaliu gerti. Kvapas buvo nuostabus. Skonis kiek aštrokas, bet gerokai švelnesnis, nei ragauto tądien. Vyras kaip katinas laižėsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va ką reiškia brandinimas :) Džiugu girdėti tokius atsiliepimus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super reportažas! Sveikinu su puikiu alumi. Paskleisiu šią info.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ai dar, aš irgi Indian Pale Ale užraugiau, tik rūgimo metu dar imečiau 50 g. Aroma apynių, taip vadinamas "dry hopping", nepakartojamai išrūgęs alutis kvepėjo, įdomu, koks bus subrendęs...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Naminis, ačiū už žinios paskleidimą iš anksto :) Aš tavo blogą irgi skaitau ;) Šiaip tas IPA misos koncentratas yra jau apyniuotas, ar nebus per daug?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Apynių aluje nebūna per daug :) O tuo labiau tai IPA garsėjantis ypatingai dideliais apynių kiekiais. Ir jei nevirti apynių, o dėti juos fermentacijos metu, tai kartumo tas nepridės, o tik aromatą, jei aromatas bus per stiprus, teks ilgiau pabrandinti ir tiek. Žodžiu - paeksperimentavau, pirmu įspūdžiu nenusivyliau - negalėjau nosies atitraukt kaip skaniai kvepėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gražus rezultatas gavosi :)
    Tas didelis butelis (antra foto) tai 2 litrų nuo kanapinio ar kažko panašaus? Kamšteliai jam tie patys tinka?
    Beje ir as neseniai IPA viriau. Dabar antrinėj fermentacijoj dvi savaites su 60 gramų Eeast Kent Goldingsų stovės, kvapelis nepakartojamas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip, tas didelis žalias butelis nuo "Kanapinio", tik, kaip rašiau, gaila, kad į tokius jau nebepilsto, dabar yra balti su tuo "gražiu" kamšteliu, kuris visiems kietai atrodo :) Tik nesuprantu, kodėl baltas butelys?! Tiems seniems tiko paprasti kamšteliai. Labai stilingai atrodo toks didelis butelys su paprastu kamšteliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dar papasakokit, kaip dedat apynius antrinei fermentacijai? Turbūt ją atliekat ne buteliuose, o antrinės fermentacijos inde?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš šį kartą sudėjau į pirminės fermentacijos indą, prieš sudedant mieles, nes žinojau, kad nebus laiko man antrinės daryti. Šiaip dažniausiai deda į antrinės fermentacijos indą ir kokiam medžiaginiame maišelyje, prieš tai jį pavirinus, dėl sterilumo, bet nežinau ar yra skirtumas.
    Tai va, sudėjau palaidas granules ir tiesiai po pirminės fermentacijos iš to indo ir pilsčiau į butelius, su visais apyniais, kurių dalelės plaukiojo (nors dauguma buvo nusėdę ant sienelių ir mielėse). Žodžiu - sau dariau, dėl prekinės išvaizdos nesijaudinau, o apyniai man yra bet kokioj formoj malonūs, nieko tokio, kad keli lapeliai plaukios butely :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir dar, alus man buvo išrūgęs jau po 3 dienų (burbuliavo rečiau nei kartą per minutę), bet į butelius pilsčiau ketvirtą dieną, nes po 3 dienų laiko neturėjau, aišku nekenkia ir 7 dienas palaukti, jei nėra laiko, bet paprastai, kaip sakiau, vadovaujuosi "burbulas per minutę" taisykle.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šiap sausai apyniuot patartina bent porą savaičių. Palmeris rašo, kad įdėjus kartu su mielėm aromatas bus pašalintas kartu su CO2. Žinoma jo kažkiek lieka, o ypač idėjus daugiau apynių. Aš taip subėriau granules tiesiai į kitą indą ir tada supratau, kad padariau didelę klaidą, nes dabar bus vargo juos nufiltruojant. Bandysiu sifoną aprišt kokia dienine užuolaida (taip, reiks nukirpt kampą virtuvinės :D)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, gal kokiu patarimu duosit :)
    Radau namie 2 stiklinius sloinikus po 20l vynui gamint. Ir nusprendziau neperkant naminio aludario rinkinio pabandyt juose pasigamint alaus is Misos koncentrato. Tai va:
    Viska padariau pagal instrukcija, viska ismaisiau vienoje talpoje, bet kadangi busimo produkto gavosi 23l. mazdau per puse supyliau i 2 skirtingus sloinikus, ir uzdejau burbuliatorius. Taciau 3ioj dienoj kazko dar neburbuliuoja, gal del to, kad namie 17 laipsniu... taigi nunesiau i mazesni kambari, pasildziau ji iki 23laipsniu ir vienas sloinikas kas 3 min pradejo burbuliuot. Tai nzn ar cia viskas pas mane gerai einasi, ar kazkur padariau grubia klaida... Gal kokiu patarimu duosit ka toliau daryt ? :) is anksto Dekoju

    AtsakytiPanaikinti
  14. Iš to, ką parašei, procese nieko blogo nematau. Dėl temperatūros gali būti, nes elio mielėms geriau aukštesnė (turėjo būti parašyta ant rinkinuko rauginimo temperatūra). Ar mieles dėjai prie tokios temperatūros kaip parašyta? Ar laikeisi instrukcijų? Beje, koks rinkinukas? 23laipsniai - ok, tik įsibėgėjus turėtų dažniau nei kas 3 min. burbuliuot.

    AtsakytiPanaikinti
  15. manau, kad issiaiskinau kame beda... as mieles karstam vandeny istirpinau ir mieles numiro :( pirmas blynas prisviles :)
    As daba nusipirkau paprastu mieliu ir 4oj dienoj jas supyliau. Gal turit spejimu kokia bus "Alaus" ateitis ? gal jau ispilt ir is naujo bandyt ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ką reiškia paprastų mielių? Kepimo? Šiaip kepimo mielės skiriasi nuo alaus mielių ir nelabai tinka tam reikalui. Yra specifinės rūšys alaus daromos su kepimo mielėmis, bet tavo atveju tai geriau buvo pirkti alaus mieles. Alus rūgs ir su kepimo mielėm, bet skonis gali būti nelabai. Parašyk dėl mielių ir koks rinkinukas?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jei darai alų iš rinkinių turiu didelį kiekį atsivežęs įdomių, tokių gamintojų Coopers, John bull, youngo. Visą asortimentą galima rasti http://www.skelbiu.lt/skelbimai/misos-koncentratai-8408173.html , bei galiu atsiusti el.laišku pasiūlymą. Mano kontaktai rolandas@buitech.lt .

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nuotraukoje matau ant alaus butelio labai originalias etiketes. Ar jų liko ir kokia būtų galimybė gauti pavyzdžius kol kas didžiausios LT lietuviškų etikečių kolekcijos papildymui?
    pm.alus@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  19. Povilai, parašiau atsakymą el. paštu ;)

    AtsakytiPanaikinti