Reportažas: alaus gamyba namuose (1 dalis)

Jūsų dėmesiui - pirmas išsamus reportažas šiame tinklaraštyje. Gimtadienio proga gavau dovanų alaus gamybos įrangą namų vartotojui :) Dovana buvo labai taikliai parinkta, nes iš karto puoliau ją išbandyti, o taip pat šis naujas užsiėmimas paskatino labiau pasidomėti alaus rūšimis, gamybos technologijomis ir apskritai, kokį alų geriame.

Pristatau su nuotraukomis visą alaus gamybos procesą namuose, daugiaaukščio bute. Gaminau alų iš rinkinuko, t.y. be virimo, naudojau jau paruoštą misos "sirupą". Alaus rinkinukas, tai misos koncentratas skardinėse ir mielės. Gaminant alų iš tokio rinkinuko, nereikia virti, tad toks gamybos būdas yra visiems prieinamas - net ir gyvenant daugiabutyje. Rinkinuką pirkau www.savasalus.lt (Muntons firmos "Highlander Heavy Ale").

Įranga yra nesudėtinga: fermentavimo indas su dangčiu ir termometro juostele bei kraneliu, maišymo mentelė ir vandens kamštis.

Prieš naudojimą, įrangą reikia dezinfekuoti, kad į alų nepatektų pašalinių mikroorganizmų. Iš pradžių skardines su misos koncentratu kelioms minutėms reikia pamerkti į karštą vandenį, o tada - atidarome "konservus".


Misos koncentratas, tai misa, kurią išverda bravore (šiuo atveju Anglijoje), paskui išgarina vandenį ir gaunasi tiršto sirupo konsistencijos masė, kurią paskui reikia atskiesti vandeniu, įdėti mielių, išrauginti ir pan. Pilu šį sirupą į fermentavimo indą (dvi tokias skardines).

Tada reikia užpilti 3,5 litro verdančio vandens.

Maišome specialia mentele, kol koncentratas pilnai ištirpsta.

Tada pilame šalto vandens (16,5 litro).


Vėl gerai išmaišome ir palaukiame, kol misos temperatūra pasieks 21 laipsnį. Tada jau galima berti sausas mieles ir vėl gerai maišyti.

Na, o išmaišius, uždengiame dangčiu, įstatome vandens kamštį ir dedame į vėsesnį buto kampą (18-21°C), paliekame fermentuotis 7-8 dienoms. Maždaug po paros vandens kamštis ima burbuliuoti.

Šįkart gaminau viršutinės fermentacijos alų (elį, dar vadinamą anglišku alumi), kurio mielės fermentuoja alų gana aukštoje temperatūroje(18-21°C). Mums įprastas lager tipo alus yra gaminamas žemoje temperatūroje (pirminė fermentacija paprastai vyksta 7-12 °C temperatūroje, antrinė fermentacija 0-4 °C temperatūroje), todėl tokio tipo alaus gamyba namuose gana komplikuota, nes reikia turėti papildomą šaldymo įrangą.

Tęsinys - kitame įraše, o pabaigai - žvaigždėtas misos skliautas :)

7 komentarai :

  1. Super ;)

    Gera reportažo tema ;) Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už gerą žodį, gaila nepasirašėte ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai smagu , kad zmones jau prakuto alaus gamyboje namuose. Jei noresi pabandyti ivairiu rusiu alu pasigaminti rasyk ar skambink mums :)

    http://www.naminis-alus.com/index.php?cPath=2_4

    Ruta. Skype Dollzz

    AtsakytiPanaikinti
  4. Klausyk Dollz ar kaip ten, nereklamink cia, tokiu kaip jus ir dar geresniu pardaveju pilna, savasalus ir bravorasnamie simta kartu kietesni, o kas liecia reportaza - tai super, aisku, paprasta, grazu, tik kad cia eteri tersia visokie. aciu autoriui!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu čiuvas pavarai gamindamas alutį namie :DD

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū ačiū, aš dar tik pradedantis, nors jau greit metai sukaks, kai tai darau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ziaurej gerai kad gamina alu mano svajone gamyt aluty super

    AtsakytiPanaikinti