Nacionalinio Giros ringo 2014 rezultatai

Antradienį,  gruodžio  2  d.,  įvyko  šeštasis  „Nacionalinis  Giros  ringas“, kurio  metu buvo degustuojamos giros, parduodamos Lietuvos rinkoje.
Profesionalų komisija posėdžiauja
Šeštąjį kartą „Nacionalinis Giros ringas“ įvyko „Alaus namuose“ Vilniuje. Kaip ir kiekvienais metais, buvo dvi vertinimo komisijos – LIAUDIES ir PROFESIONALŲ.

Profesionalų  komisiją,  kurie  buvo  atsakingi  už  Grand  prix  nominaciją,  sudarė  9  nariai,  Jos
pirmininkas – „Poliarizuotų  stiklų“  lyderis  Šarūnas  Mačiulis – Šaras,  prieš  kelis  metus visiškai atsisakęs alkoholio, ir pasak jo nuo to laiko tapęs „didžiausiu giros žinovu“  Lietuvoje. Liaudies balsą  reprezentavo  apie  70  giros  ištroškusių  piliečių,  kurie  išrinko   aukso,  sidabro  ir bronzos medalių laimėtojus. Specialiai  atrinkta  profesionalų  komisija  ir  liaudis  ragavo  ne  tik Lietuvos, bet ir užsienio giros gamintojų  produkciją,  „aklos  degustacijos  būdu“  -  nežinant  kokią girą degustuoja,  bei  vertino ją pagal tam tikrus kriterijus – išvaizda, aromatas, skonis, prisotinimas angliarūgšte ir bendras įspūdis. Gira buvo atrinkta Lietuvos parduotuvėse, gamintojams nežinant ir nedalyvaujant.

Degustacijai  buvo  pateiktos  27  giros  ir  giros  gėrimų  rūšys,  tad  rinktis  buvo  iš  ko  –  ragauta lietuviška,  latviška,  baltarusiška  bei  rusiška  giros  gamintojų  produkcija.  Nors  tarptautinėse parodose  lietuviškos  giros  skina  laurus,  tačiau  savam  krašte  jos  nesublizgėjo  ir  pagrindines pozicijas  užleido  latviškai  girai.  Dar  skaičiuojant  rezultatus  komisijos  pirmininkas  Šarūnas Mačiulis-Šaras prognozavo, kad laimėtoju gali tapti visiškai naujas rinkos dalyvis.

2014 metų „Nacionalinio giros ringo“ nugalėtojai:
Grand prix – „Volfas Engelman Imperial“ (Volfas Engelman, AB, Lietuva)
Aukso medalis – „Tanheiser Porteris“ (SIA "Ilgezeem", Latvija)
Sidabro medalis – „Smetoniška Apynio“ gira (Volfas Engelman, AB, Lietuva)
Bronzos medalis – „Gira Tanheiser tamsi“ (SIA "Ilgezeem", Latvija)

Giros ringo 2014 nugalėtojų diplomai
Gira „Tanheiser Porteris“ surinko ir profesionalų, ir liaudies komisijų simpatijas, tačiau iki Grand prix jai pritrūko vos kelių balų.

Po  renginio  kalbintas  AB „Volfas Engelman“ marketingo vadovas Mantas Matukaitis džiaugėsi, jog  tik  šiemet  pradėta  gaminti  „Volfas Engelman“  prekės  ženklo  gira,  natūraliai rauginta alaus mielėmis, buvo taip aukštai įvertinta.

Maloniai  nustebino  mažųjų   gamintojų  naujiena – tik  šiemet rinkoje  pasirodžiusi šeimos bravore Pakruojyje gaminama „Daujotų gira“, kuri pagal profesionalų komisijos vertinimo rezultatus labai mažai atsiliko nuo Grand prix laimėtojos.

Dvi konkurse dalyvavusios natūraliai raugintos giros buvo surūgusios, o gaila  jos galėjo neblogai pasirodyti. Guodžia tik tai, kad jei gira surūgsta, vadinasi, joje yra kam surūgti :)

Giros ringo 2014 metų rezultatų suvestinė (paspaudus išsididina)
Primenu, kad 2013 metais vykusio renginio metu buvo apdovanotos šios giros:
Grand Prix  - „Smetoniška Apynio  gira“
Aukso  medalis  –  „Selita“   Kaimiška  firminė
Sidabro  medalis  –  „RIMI  KVAS“
Bronzos  medalis  –  „Senojo  Pasvalio  gira“.


2 komentarai :

  1. Kur tos VE Imperial giros įsigyti? Niekur neradau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Konkursui ši gira buvo pirkta Prie Halės turgaus įėjimo gėrimų parduotuvėje (laiptais žemyn). Pagal apipavidalinimą spėju, kad ji ruošta užsienio (greičiausiai Latvijjos) rinkai, gal todėl jos taip sunku rasti pas mus.

      Panaikinti