Dvi kalendorinės alaus šventės (2022)

Sveikinu visus apyngalvius su IPA diena! Ši diena nuo 2011 metų švenčiama pirmąjį rugpjūčio ketvirtadienį, šiemet tai rugpjūčio 4 d. Kitais metais ši diena bus švenčiama rugpjūčio 3 d. Šio įrašo pabaigoje rasite lentelę su šios šventės datomis ateinančius 5 metus.

Švenčiant šią dieną, norisi paragauti kažko išskirtinio. Šiemet turime galimybę paragauti nedidelės Anglijos Wiper and True daryklos IPA su lietuvišku akcentu - su legendinio lietuvių tradicinio aludario Simonaičio mielėmis darytą Meadowland IPA. Negaliu reklamuoti, bet Vilniuje reiktų ieškoti prie knygų, o Kaune - už vingio :)

Keletas faktų apie IPA alaus stilių:

1. Šiek tiek klaidina šio stiliaus pavadinimas INDIA PALE ALE. Atrodytų, jog jis turėtų būti gaminamas arba gal kažkada gamintas Indijoje, bet taip nėra. Šis alus imtas gaminti pačioje XVIII a. pabaigoje Anglijoje ir laivais buvo gabenamas į Indiją, iš ten ir kilo pavadinimas - Indijos Blyškusis Elis (IBE lietuviškai :) ). Taip pat rašydami nesuklyskite ir neparašykite „n“ raidės pirmo žodžio galūnėje, nes tada gausis indėniškas elis :)

2. Yra penki pagrindiniai IPA tipai: Angliškas IPA (English IPA), Amerikietiškas IPA (American IPA), Sesijinis IPA (Session IPA), Imperinis (dvigubas) IPA (Imperial (Double) IPA. Penktajai grupei priskirčiau visus moderniuosius IPA: New England IPA (NEIPA), Milkshake IPA, Black IPA, Sour IPA, Brut IPA ir keletą kitų.

3. IPA stiliui yra sukurtos specialios taurės, kurios leidžia dar geriau mėgautis skoniu ir ypatingai kvapu.

4. Istoriškai IPA stilius buvo stipriau apyniuotas nei kitos alaus rūšys, bet buvo švelnesnis ir labiau salykliškas nei dabartiniai, ypač amerikietiški IPA.

5. Dvigubas (Imperinis) IPA yra stipresnis alkoholiu, kvapu, skoniu, bet nebūtinai dvigubai :)

Antroji šventė - Tarptautinė alaus diena visada švenčiama tą pačią dieną, rugpjūčio 5 d. Tad šiemet turėsime dvi šventes iš eilės. Būkite atsargūs!

IPA dienos datos 2022-2025 m.

Metai Data Savaitės diena
2022 rugpjūčio 4 ketvirtadienis
2023 rugpjūčio 3 ketvirtadienis
2024 rugpjūčio 1 ketvirtadienis
2025 rugpjūčio 7 ketvirtadienis
2026 rugpjūčio 6 ketvirtadienis



0 comments :

Rašyti komentarą