Aludarių taurė iškeliavo į... Minską

Praeitą savaitgalį vykusio ketvirtojo „Aludarių taurės“ konkurso rezultatai buvo gana netikėti ir įdomūs. Taurė iškeliavo į... Minską. Bet apie viską nuo pradžių.

Konkurse dalyvavo 37 dalyviai iš Lietuvos, Baltarusijos ir Latvijos. Pateikti 131 konkursiniai alūs (nors girdėjau, kad šis žodis neturi daugiskaitos, bet kaip kitaip parašyti šį sakinį?).


Vertintojai dirbo dvi dienas. Pirmąją dieną („Alaus namuose“) buvo išrinkta 16 finalininkų, o antrą dieną („Portobello“) jie susikovė dėl pagrindinio prizo – Aludarių taurės. Beje, šiemet labai graži buvo ne tik pati taurė, bet ir medaliai, skirti kategorijų nugalėtojams. Kitais metais labiau pasistengsiu ir bandysiu laimėti bent vieną (šiemet pateikiau alų į dvi kategorijas, bet nei vienas į finalą nepateko. Išsamių rezultatų dar nėra – juk reikia organizatoriams pailsėti, tad kelintą vietą užėmiau kategorijose, dar nežinau. Jeigu paskutinę, tai nerašysiu :).

Antroji konkurso diena labiau panašėjo į festivalį, pub'e Portobello vyko net trys renginiai: finalinis alaus vertinimas, namų aludarių alaus vieša degustacija ir naujo alaus pristatymas.

Vieša degustacija
Jau pernai buvo pirmas bandymas parodyti platesniam žmonių ratui, koks yra namų aludarių išvirtas alus. Tačiau dėl nelabai patogios renginio vietos, reklamos trūkumo, o taip pat pirmo karto baimės prisikviesti daug žmonių, gavosi tokia mini vieša degustacija. Šiemet ji buvo pakartota didesniu mastu – tiek dalyvaujančių aludarių, tiek ragautojų kiekiu. Patogi vieta ir geras oras prisidėjo prie to, kad atėjo tikrai nemažai žmonių – kai kurie užsuko žinodami, kur eina, o kai kurie – atsitiktinai, bet tikrai nesigailėjo :)

Naujo alaus pristatymas
„Raudonų plytų“ alaus dirbtuvės, įsikūrusios Švyturio alaus darykloje Klaipėdoje, pristatė savo naują alų „Uosto naujokas“. Šio alaus pristatymas ne atsitiktinai vyko „Aludarių taurės“ metu, kadangi jo recepto autorius yra namų aludaris Andrius Jučas (AJ), kuris laimėjo „Raudonų plytų“ organizuotą konkursą ir gavo teisę pagaminti savo alų po jų vėliava.
Alus belgiško stiliaus, toks tarp blond'o ir saison'o, kvepiantis bananais ir apelsinais, gražiai drumstas su oranžiniu atspalviu. Sveikinimai Andriui išplaukus į platesnius vandenis!


Aludarių taurės rezultatai
Šiais metais kategorijų nugalėtojų pavardės beveik visos yra girdėtos, tai senbuviai, alų verdantys ne vienerius metus ir dalyvaujantys ne pirmame konkurse, o Taurę laimėjo svečias iš Baltarusijos Anton Bonda, kuris išvirė rusišką imperinį stautą, pabrandino jį tris mėnesius ir pateikė konkursui. Įdomu tai, kad šis aludaris perka tik bazinį salyklą, o visus kitus specialiuosius salyklus pasiskrudina pats savo virtuvės orkaitėje. Artimiausiu metu sumontuosiu trumpą interviu, kurį pavyko paimti iš karto po rezultatų paskelbimo. Laimėtojas turėjo tik gerą pusvalandį iki traukinio išvažiavimo, tai tik trumpai pakalbinome.


Toliau – „Aludarių taurės 2015“ rezultatai.

FINALAS:

1. Anton Bonda, rusiškas imperinis stautas
2. Vidmantas Rimkus, rudasis porteris
3. Modestas Gelžinis, amerikietiškas šviesusis elis

"Aludarių taurę 2015" laimėjo Anton Bonda, Minskas (Baltarusija).


KATEGORIJŲ REZULTATAI:

Angliški ir amerikietiški eliai
1. Modestas Gelžinis, American Pale Ale
2. Ugis Narvils, American Amber Ale
3. Tadas Kaušakys, Califronia Steam

IPA
1. Ivan Shatserka, American IPA
2. Mindaugas Kilius, American IPA
3. Mindaugas Pranskevičius, American IPA

Porteriai ir Stautai
1. Anton Bonda, Russian Imperial Stout
2. Vidmantas Rimkus, Brown Porter
3. Tadas Kaušakys, Foreign Extra Stout

Kvietiniai eliai
1. Mikas Ajauskas, White IPA
2. Modestas Gelžinis, Witbier
3. Tadas Kaušakys, American Wheat Ale

Belgiški eliai
1. Artūras Masiliauskas, Belgian Dark Strong Ale
2. Sigitas Rupeikis, Belgian Dubbel
3. Andrius Jučas, Belgian Blonde Ale

Lagerai
1. Gediminas Brazauskas, Oktoberfest
2. Modestas Gelžinis, Munich Dunkel
3. Aleksandras Gužauskas, Traditional Bock

Apie „Aludarių taurę“ taip pat rašė:
Pingvi.com
Žalvarinis namų alaus bravoras mylintiems alų
Aludarių forumas
Modesto blogas apie kolekcijas ir alų (1 diena)
Modesto blogas apie kolekcijas ir alų (2 diena)
AlusAlus.lt
Дневник хмельного партизана
Verslo žinios

0 comments :

Rašyti komentarą