Newcastle Brown Ale klonas iš grūdų ir ekstrakto

Kuo ilgiau gaminu alų, tuo labiau norisi daryti viską savo rankomis ir naudoti mažiau pusfabrikačių (rinkinukų, ekstraktų). Deja, dėl buitinių sąlygų, negaliu virti didelio grūdų kiekio - man prieinamas tik 13 l talpos puodas, todėl tenka naudoti ekstraktą kaip bazinį salyklą, o grūdus - tik skonio pilnumui ir pagyvinimui.

Šįkart užsinorėjau ko nors tamsesnio ir stipresnio, tad buvo nuspręsta gaminti Newcastle Brown Ale kloną iš  grūdų, latviško skysto salyklo koncentrato, belgiško sauso salyklo ekstrakto, apynių - bet apie viską nuo pradžių.

Įdomiausias ir maloniausias dalykas visam procese - grūdų salinimas (mirkymas). Iš pradžių sutraiškytus grūdus dedame į medžiaginį maišelį, dedame jį į puodą, pripilame šalto vandens tiek, kad apsemtų maišelį. tada kaitiname, kol vandens temperatūra pasieks 70-72 laipsnius, išjungiame viryklę, uždengiame puodą dangčiu ir paliekame grūdus mirkti apie 30 min.
Užmerkti grūdai

Mirkant grūdus svarbu išlaikyti reikiamą temperatūrą

Iškeliame maišelį su grūdais virš puodo ir kelias minutes leidžiame nuvarvėti.
Maišelio negalima nuspausti ar skalauti, kol jis mirksta puode, reikia tiesiog mirkyti, o paskui leisti nuvarvėti.
Grūdų nuvarvinimas
Norint išgauti dar daugiau aromatinių medžiagų ir saldumo iš grūdų, galima laikant maišelį, samčiu keletą kartų apipilti skysčiu iš puodo.
Bandymas ištraukti visą gėrį iš grūdų
Dabar papildome vandens kiekį palikdami vietos salyklo ekstraktui ir užverdame. Užvirus sumažiname ugnį ir pilame sausą salyklo ekstraktą, o paskui – skystą. Šioje vietoje galite naudoti vien tik sausą arba vien tik skystą salyklo ekstraktą. Aš, kad būtų pigiau, kartu su sausu Brewferm šviesiu  salyklo ekstraktu naudojau latvišką skystą salyklo ekstraktą.

Latviškas salyklo ekstraktas labai įdomus daiktas :) Supilstytas į puslitrinius stiklainiukus, toks mielas, nebrangus ir dar su lietuviška instrukcija. Pasirodo iš jo galima  ne tik alų, bet ir kitų naudingų patiekalų pasigaminti: išsikepti sausainių, pasigaminti karšto salyklinio gėrimo, desertą, o taip pat vartoti kaip maisto papildą. Skonis primena medaus, jis neapyniuotas, tad yra malonaus salstelėjusio skonio, primena medų.

Latviškas skystas salyklo ekstaktas

Sausas šviesaus salyklo ekstraktas
Iš viso misą viriau 60 min. Apyniavimui naudojau Fuggles apynius kartumui ir East Kent Goldings – aromatui. Fuggles viriau 60 min., EKG – 15 min. Aromatinius apynius reikia dėti pabaigoje, likus 15 min. iki virimo pabaigos.

Į misą dedami apyniai
Nemažas darbas yra misos aušinimas. Šį alų viriau, kai žiemužė su visais savo privalumais dar nebuvo atėjusi , tad greitai atšaldyti alų balkone dar nebuvo galimybės. Puodą stačiau į kriauklę su šaltu vandeniu, o paskui dar misą perpyliau su nedideliu indu pildamas plona srovele. Tokiu būdu dar labiau ataušinau, o taip pat aeravau. Aeravimas šioje vietoje labai svarbus! Prieš užbarstant mieles, labai svarbu prisotinti misą deguonimi, nes pradžioje mielėms jo reikia, kad mielės pradėtų “gyventi”.


Paskui dar pamaišiau misą, kad dar geriau aeruotųsi, o tada -  baigiamasis akcentas - mielės. Naudojau S-04 viršutinės fermentacijos (elio) mieles, kurias reikia berti, kai misos temperatūra 18-22°C.

Beriame mieles
Pradinis misos tankis buvo 1066, rauginau 10 dienų, galutinis tankis 1017. Ačiū Ponui Niekui, kurio skaičiuoklę naudodamas paskaičiavau, kad alus gavosi 6,4 laipsnio stiprumo.
Reportažiukus apie alaus gamybą ruošiu tik tada, kai alus išrūgsta ir paragauju, kas gavosi. Šįkart ragavau iš karto po išrauginimo ir po dešimties dienų brandinimo. Rezultatas vertas pastangų! Grūdai suteikia gyvesnį, pilnesnį skonį ir aromatą, o šokoladinio salyklo natos tiesiog glosto gomurį :) Tiems, kas turi galimybę, rekomenduočiau virti vien iš grūdų - alus atpigtų 2-3 kartus, o ir skonis nuo to būtų tik geresnis.

RECEPTAS (20 litrų alaus):
1 kg sauso šviesaus salyklo ekstrakto
2,6 kg (4 stiklainiukai) latviško skysto salyklo ekstrakto

0,5 kg cukraus

120 g Pale Ale salyklo
700 g Cara Crystal salyklo
150 g šokoladinio salyklo (900 EBC)
20 g skrudintų miežių

50 g Fuggles apynių kartumui
10 g. East Kent Golding aromatui

11,5 g (pakelis) S-04 mielių

Kadangi alus yra lietuviškas Newcastle Brown Ale klonas, nusprendžiau, kad ir pavadinimas turėtų būti susijęs su pilimi, tad pavadinau "Gedimino pilies alus" :)

Ačiū Marijui iš „Savas alus“ už pagalbą ir idėjas.

7 komentarai :

  1. Hi,
    My name is Bogdan from Romania! I want to make friends!
    Can we be friends?? LinkExchange??
    My blog address is: www.bogdanstelistul.blogspot.com
    Thank you!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. O iš kur pirkai tą latvišką skystą ekstraktą, jei ne paslaptis? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne paslaptis, Povilai, pirkau ten pat, kur ir viską: www.savasalus.lt, bet galvoju, kad tokį salyklo ekstraktą turėtų pardavinėti kiekvienam prekybos centre, nes labai jau naudingas dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tik kad pas juos asortimente tokio ekstrakto nematau :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Lyg ir nebuvo tinklalapyje, čia bandomasis užsivežimas turbūt buvo. Siūlau paskambinti arba parašyti jiems.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaina buvo 8 Lt už stiklainį (0,5 l), tik sakė artimiausiu metu neturės šito, bet yra gera žinia - turės čekiško: geresnio ir pigesnio :)

    AtsakytiPanaikinti