Namų aludarių konkurso rezultatai festivalyje ŽMOGŠALA-11 (2024 m.)

XI-ojo festivalio „Žmogšala“ metu, kuris vyko LITEXPO parodų centre, tradiciškai vyko namų aludarių konkursas. Šiemet konkurse varžėsi 12 komandų su savo sukurtais gėrimais. Rašau komandų, o ne aludarių, nes keletą gėrimų pristatė komandos, sudarytos iš dviejų aludarių.

Pristatydamas šį konkursą anksčiau rašiau taip:

kaip visada, noriu trumpai apžvelgti namų aludarių kampelį, kuriame šiemet dalyvauja 12 aludarių, o dar 2 naminukai, kurie šiaip lakstys su organizaciniais reikalais, prisijungs po konkurso, tad iš viso bus galima paragauti 14-os namų aludarių kūrinių (viena aludarė - Crazytė - neišbėgo į aikštelę, tai buvo 13. Beje, Crazytės svaraininio alaus teiravosi ne vienas lankytojas). Pernai turėjome svečių iš Klaipėdos namų aludarių klubo (KLAK), o šiemet atvažiuoja komanda iš Kauno namų aludarių klubo (KNAK), o taip pat dvi komandas Vilniuje gyvenančių ir čia namuose alų darančių baltarusių, užeikite susipažinti!

Šiemet naminukai paruošė tikrai įvairią programą: avižinis stautas, Rauchbier, belgiškas IPA, kalėdinis stautas, NEIPA, keptinis, Märzen, Double IPA, Sour Gruit, Hefeweizen, Pale ale - ir čia išvardinau tik konkursinius ;).

Nugalėtojų sąrašas (vardas, pavardė, pseudonimas, bravorėlio pavadinimas, alaus pavadinimas):

I. Vaidotas Bielinis - Voriukas, Apynojas, Kepcinis (1 vieta, Mild Ale, „Bear and Boar“ prizas).
II. Dzmitry Hancharou, Vitland brewer, Šiaurės Vasara 2023 (2 vieta, Sour Gruit/Ancient Herbed Ale, „Savas alus“ prizas).
III.  Gleb Sandras ir Aleksandr Dzianysau, 1542|BEER, Dziady/Ilgės (3 vieta, Rauchbier/Smoked beer, „Savas alus“ prizas).

Pernai praeitų ir užpraeitų metų nugalėtojas Vaidotas - Voriukas gavo iššūkį. Kadangi jis laimėdavo su apyniuotais alaus stiliais (IPA, APA), šiais metais jis turėjo dalyvauti su kokiu nors kitu alaus stiliumi, kuriame nedominuoja apyniai. Pasirodo, ne alaus stiliuje buvo esmė :)

Žmogšaloje dalyvauja vieni iš geriausių Lietuvos aludarių, tad varžytuvės yra tik pramogos dalis - visi namų aludarių pateikti alūs buvo puikios kokybės ir padaryti su išmone ir kūrybine mintimi.

Šiemet dėl dviejų priežasčių vertas paminėjimo ir alus, likęs ketvirtoje vietoje. Visų pirma, nuo trečios vietos jis atsiliko labai nedaug, o taip pat jo receptas buvo sukurtas naudojant dirbtinį intelektą! Madingiau nesugalvosi :)

IV. Mindaugas Večkys ir Liudas Stašionis + chatGPT, Kauno aludarių klubas, AI.DIPA, Double IPA (4 vieta, pagarba).

Toliau pateikiame kiekvieno laimėjusio alaus aprašymus, kuriuos atsiuntė aludariai.

Vaidotas Bielinis - Voriukas (1 vieta, Mild Ale):

Kepcinis - kadangi praėjusiais metais gavau užduotį išvirti alų, kuris nebūtų IPA stiliaus, o paskutiniu metu pradėjau daugiau domėtis lietuviškomis tradicijomis verdant alų, nusprendžiau išvirti angliško stiliaus alų Mild ale pasinaudojant lietuviškais motyvais. Taip gimė šis kepcinis. Salyklą kepiau lauko grilyje, per naktį, o kitą dieną jau prasidėjo virimo darbai. 


Dzmitry Hancharou, Vitland brewer, Šiaurės Vasara 2023 (2 vieta, Sour Gruit / Ancient Herbed Ale):

Šiaurės Vasara 2023 - tai senoviškas alaus stilius, kuriame vietoje apynių naudojamos žolelės ir kiti priedai. Salinimo procesas yra paprastas, su viena pauze. Pagrindiniai ingredientai yra kraujažolės ir kadagio uogos, kurios kartu suteikia rūgštų skonį be laktobacilų.

Gleb Sandras ir Aleksandr Dzianysau (3 vieta, Rauchbier/Smoked beer)

Dziady/Ilgės. Nusprendėme alų daryti su durpėmis rūkyto salyklu. Prieš tai išbandėme alų su salyklu, kuris buvo rūkomas su įvairių rūšių mediena: vyšnios, buko, ąžuolo, kriaušės, obuolio, bet su durpėmis rūkytu salyklu dar nebuvome susidūrę. Susidomėjome, nes mėgstame Islay rūkytą viskį. Alaus darymo metu naudojome pilsner ir chateau viskio salyklą. Apyniai Cascade, Simcoe, Citra. Gautas labai įdomus alus su būdingu dūmo kvapu, poskonyje jaučiamas arklio balno odos ir durpių skonis.


Mindaugas Večkys ir Liudas Stašionis + chatGPT (4 vieta, Double IPA).

AI.DIPA. Buvo noras patikrinti chatGPT galimybes kiek gerai padarys alaus receptą, ar sugebės sudėlioti tinkamai ingredientus, ar bus balansas.
chatGPT buvo duota  užduotis: sukurti namų aludariam, šiam metų laikui atitinkantį alaus receptą, kuris dalyvaus alaus festivalyje. Mūsų nuostabai, chatGPT pasiūlė gaminti double IPA (mat tinkamas metas ir oras) bei ingredientų sąrašą su aprašymu.
Duotas ingredientų  sąrašas buvo per daug egzotiškas (Lietuvoje nenusipirksi), tai teko paprašyti chatGPT apsiriboti Leituvoje galimų įsigyti ingredientų sąrašu bei pateikėm konkrečios el. parduotuvės adresą. Taip gimė receptas su chatGPT pagalba :)

Taipogi chatGPT pasiūlėm susikurti sau ir etiketę:



 


0 comments :

Rašyti komentarą