Kvietinio alaus gamyba iš rinkinuko ir sauso salyklo ekstrakto

Tris kartus dariau alų iš alaus rinkinukų (angl. beer kit), tiesa, trečiąjį kartą bandžiau daryti sausą apyniavimą, bet pasidarė nebeįdomu, norėjosi kažkiek daugiau įtakoti receptą ir galų gale pradėti virti! Žinoma tas mano pirmasis virimas tikriems aludariams pasirodytų juokingas, bet vis tiek visai kitas jausmas.
Žodžiu ketvirtąjį kartą paėmiau kvietinio alaus rinkinuką, kurį gaminant reiktų pridėti cukraus,

vietoje cukraus dėjau sausą kvietinio salyklo ekstraktą, kurį reikia pavirti,

o virimo pabaigoje pridėjau 30 g amerikietiškų Cascade apynių, kurie turi vos juntamą citrinos aromatą ir duoda lengvą kartumą.


Toliau pateikiu receptą ir reportažą iš virtuvės :)

Alaus gamybą pradėjau nuo apsilankymo „Senukuose“ - reikėjo įsigyti didesnį puodą. Už prieinamą kainą  (24 Lt, dar buvo nuolaida puodams, tai gavosi iš vis keliolika litų) pirkau indišką skardinį puodą, nerūdijančio plieno. Aišku, iš karto teko patobulinti dangčio rankeną seniai žinomu klasikiniu būdu:

Visų pirma, pasiruošiau salyklo ekstraktą iš rinkinuko: karštame vandenyje pašildžiau skardinę, supyliau į fermentavimo indą, užpyliau karštu vandeniu, išmaišiau, pripyliau šalto vandens.

Lygiagrečiai užsiviriau vandenį dideliam puode ir subėriau sausą salyklo ekstraktą virimui. Iš viso viriau apie 15 min. Pilant reikia primažinti ugnį ir pilti po truputį ir maišant, nes suputoja ir gali išbėgti. Baigiant virti, 5-ioms minutėms įdėjau apynius.

Naudojau apynių virimo maišelį, kuris neleidžia apyniams pasklisti ir pavirus labai lengva juos išimti.Labai svarbu apynių neperlaikyti, nes šioje vietoje jie mums reikalingi daugiausia dėl aromato. Pavirus trumpai, kvapiosios apynių medžiagos atsipalaiduoja, bet neišgaruoja iš tirpalo. Ilgiau pavirus gausime mažiau aromato ir daugiau kartumo.

Šioje vietoje per nepatyrimą padariau klaidą: supyliau šiek tiek pravėsusį viralą į fermentavimo indą ir termojuostelė "išėjo iš skalės". Supratau, kad laukia ilgas ir nuobodus vėsinimo procesas... Mielių į karštą  misą dėti negalima, nes jos gali numirti.

Kad nebūtų liūdna, nusprendžiau apsilankyti neseniai atidarytame alaus bare "Alaus studija" (Šiaurės miestelyje). Kaip žinia, gero alaus barai traukai gero alaus mėgėjus, ten ir sutikau vieną kolegą, kuriam pasiguodžiau dėl aušinimo sunkumų. Pasirodo, viskas labai paprasta. Reikia puodą įdėti į šalto alaus vandens vonelę, atšaldyti ir tik tada pilti į fermentavimo indą. Paprasta - gyveni ir mokaisi.

Aušinimo istorija baigėsi tuo, kad teko palikti misą vėsti per naktį, uždengti dangčiu ir melstis, kad neįlįstų kokių piktų bakterijų, nes misa dar buvo be mielių - savo karingųjų gynėjų nuo bakterijų antplūdžio.

Ryte pasimatavau cukraus kiekį ir pamačiau, kad jo trūksta. Šio alaus O.G. turi būti 1052, o turėjau tik 1032. Teko pridėti apie 150 g cukraus, nes sauso salyklo ekstrakto jau nebeturėjau (ir tai pilnai nepasiekiau reikalingo O.G). Rinkinuko instrukcijoje rašoma, jog reikia pridėti 750 g. cukraus, sauso salyklo ekstrakto paprastai rekomenduojama dėti 1,5 karto daugiau.Tiksliai skaičiuojant gautųsi 1,125 kg, bet man atrodo, jog reiktų 1,3-1,5 kg. Rekomenduoju dėti 1,2 kg, o paskui matuoti gravity (kitaip dar vadinamą density) ir papildyti. Dar vienas variantas - pilti mažiau vandens, bet tada gausis mažiau alaus ;)

Misa jau buvo atšalusi, subėriau mieles ir uždariau. Po pusės paros ėmė tratinti kaip iš pištalieto - prasidėjo mielių veikla. Labai pasijautė, kad dėjau "šviežių" apynių - išeinanti angliarūgštė kambarį pripildė nosį kutenančio apynių aromato... Iš viso gavau 26 litrus alaus.

Nors instrukcijoje rašoma, jog reikia rauginti 10 dienų, po 7 dienų mielės išsikvėpė ir pamatavęs pamačiau, jog pasiektas bottling density - 1010. Atsidaręs dangtį pajutau kvietinio alaus kvapą - su niekuo nesumaišysi :) Brandinu jau antrą savaitę. Po 10 dienų paragavau, jau buvo galima gerti, tik mažoka angliarūgštės ir apyniai dar įkyroki.

Receptas:
1. „Tarwebier“ kvietinio alaus rinkinukas (misos koncentratas ir mielės, gamintojas Brewferm) - 1 vnt.
2. Sausas kvietinio salyklo ekstraktas (gamintojas Brewferm) - 1,3-1,5 kg (aš dėjau 1 kg, bet teko papildyti cukrumi)
3. „Cascade“ apyniai - 30 g.
Rinkinuką supilti į fermentavimo indą pagal instrukciją. Užvirti 10 litrų vandens, atsargiai maišant supilti sausą salyklo ekstraktą. Virti 15 min. Iki virimo pabaigos likus 5 min. sudėti apynius, virti 5 min., ištraukti maišelį, nusunkti. Dėti puodą į šalto vandens vonelę, atvėsinti iki 20-25 C ir supilti įfermentavimo indą. Viską išmaišyti, suberti mieles, lengvai pamaišyti, uždengti, įstatyti "burbuliatorių", peržegnoti ir laukti 7-10 dienų kol išrūgs.

Kadangi alų užraugiau Tėvo dieną, automatiškai ir dėl pavadinimo nereikia sukti galvos. Pavadinau "Tėvo dienos kvietinis". Dėl lankytojams kilusių keistų sąsajų, alaus pavadinimas supaprastintas, tiesiog "Tėvo alus".


0 comments :

Rašyti komentarą