Kalėdinis 2010 alus

Etiketė "Šiaurės miestelio pašvaistė"
Labai norėjosi pasidaryti alaus Kalėdoms. Tradiciškai kalėdinis alus yra ne visai toks, kokį gaminau, bet man Kalėdos kažkodėl asocijuojasi su prieskoniais. O kadangi labai mėgstu kvietinį alų, nusprendžiau gaminti kvietinį alų su prieskoniais. Iš esmės tai yra mano jau gamintas „Tėvo alus“ tik papildomai paskanintas karčiosiomis apelsinų žievelėmis ir kalendra.

Receptas (15 litrų):
1. „Tarwebier“ kvietinio alaus rinkinukas (misos koncentratas ir mielės, gamintojas Brewferm) - 1 vnt.
2. Sausas kvietinio salyklo ekstraktas (gamintojas Brewferm) - 1,3-1,5 kg
3. „Cascade“ apyniai - 30 g
4.  Karčiosios apelsinų žievelės - 20 g
5. Kalendra (sėklos, netraiškytos) - 10 g

Iš pradžių buvau nusipirkęs 40 g kalendros sėklų, paprašiau, kad jas susvertų į du pakelius po 20 g. Bet paskui neišdrįsau dėti net 20 g., dėjau 10 g. Naudojant prieskonius alaus gamyboje galioja auksinė taisyklė - geriau mažiau negu per daug. Šiuo atveju, jei sėklos netraiškytos manau buvo galima drąsiai dėti 15-20 g.

Į užvirtą vandenį dedame:
1. Sausą salyklo ekstraktą - iš viso verdame valandą
2. Skystą ekstraktą iš rinkinuko - sudedame kai ištirpsta sausas ekstraktas
3. Karčiąsias apelsinų žieveles - verdame 20 min.
4. Apynius - įdedame likus 10 min. iki virimo pabaigos
5. Kalendrą - įdedame likus 5 min. iki virimo pabaigos

Jei neturite didelio puodo, į kurį tilpų visas kiekis vandens, galite virti mažesniame kiekyje, o paskui papildyti šaltu vandeniu jau fermentavimo inde.

Blogai apskaičiavau vandens kiekį ir vietoj 15 litrų gavau 20 litrų alaus. Gavosi silpnesnis - vos nepilni 4 laipsniai vietoje planuotų 5, bet skoniui tai nepakenkė.

Alus rūgo 8 dienas, uždariau raudonais kamšteliais ir sukūriau raudoną etiketę.

Ar žinote, ką reiškia raudoni kamšteliai? Taip! Kalėdos jau visai čia pat.

Su artėjančiomis šventėmis!

Alaus pavadinimas irgi žiemiškai kalėdinis - „Šiaurės miestelio pašvaistė“ :)

4 komentarai :