Best Brew Challenge laimėjo lietuvis

Yra toks namų aludarių konkursas, kurio pavadinimas trumpinamas kaip ir vienos garsios žiniasklaidos priemonės - BBC. Konkursas vadinasi Best Brew Challenge, o jį organizuoja Vokietijos salyklo gamintojai Bestmalz. Įdomu tai, kad konkursas yra pasaulinis, o jo esmė - kad aludariai visame pasaulyje tuo pačiu metu verda alų pagal tam tikrus iš anksto užduotus kriterijus, o paskui varžosi, kam pavyko geriau.

Lietuviai namų aludariai visada buvo aktyvūs šiame konkurse, prie to nemažai prisidėjo ir „Savas alus“, kuris skleidžia žinią apie konkursą ir padeda dalyviams nusiųsti alų į Vokietiją bei visaip kitaip palaiko.

Šiemet konkursas patyrė visokių pandeminių iššūkių, jo degustacija buvo nukelta į vėlesnį laiką, o rezultatai paskelbti tik dabar. Bet jie labai džiuginantys! Best Brew Challenge laimėjo lietuvis Tomas Sirtautas! Sveikiname nugalėtoją! Kas ne mažiau džiugina, kad 3-ą ir 4-ą vietas taip pat laimėjo lietuviai Arūnas Pimpė (Aras Baras) ir Vladimiras Šumilovas. Lietuviai šiemet dominavo konkurse, iš Lietuvos pateikti 73 alūs, iš Vokietijos - 53.


Konkursas pradėtas rengti 2015 metais. Šiemet tai jau šeštasis bendruomeninis virimas.

Aktyviausios šalys, dalyvavusios konkurse šiais metas: Lietuva, Vokietija, Italija ir... Argentina. Dalyvavo aludariai iš 4 žemynų (nebuvo tik iš Afrikos), 15 šalių, iš viso 204 dalyviai, vertintojus pasiekė 145 alūs.

Šių metų BBC konkurso reikalavimai alui:

- mažiausiai 20% BEST Heidelberg Wheat (kvietinio šviesaus) salyklo. Kiekvienais metais būna pasirenkamas vis kitas salyklas,
- mažiausiai 50% kvietinio salyklo,
- alus turi būti ne stipresnis nei 3,5% (turbūt didžiausias iššūkis, nes padaryti lengvą gerą alų nėra taip lengva).

Konkurse dalyvaujantys aludariai darė alų, kurio salyklo sudėtis daugmaž panaši, alus turėjo atitikti Vokietijos alaus grynumo įstatymo reikalavimus, bet kūrybinės laisvės taip pat palikta nemažai: laisvai galima pasirinkti mieles, salinimo, fermentacijos režimus. Mano nuomone, šis konkursas yra įrodymas, kad gerą alų lemia ne naudojamos medžiagos ar įranga, bet aludario meistriškumas.

Labai svarbu ir bendruomeninis šio renginio aspektas -  kai žinai, kad visame pasaulyje verdi alų kartu su bendraminčiais, tą pačią dieną ir tą pačią valandą, tai tiesiog faina.

Šiemet alų visi užmaišė 2021 kovo 25 dieną, 15:00 Lietuvos laiku.

Organizatoriai sulaukė ne tik alaus, bet ir kitų įdomių siuntinių, taip pat ir iš mūsų šalies. Daugiau pamatysite filmuke (vokiečių kalba su angliškais subtitrais).

BBC 2021 apdovanojimų filmukas, kuriame ne kartą minima Lietuva:
https://fb.watch/7ry04OKCBi/

 

 


0 comments :

Rašyti komentarą