Pirmas bandymas virti su laukiniais apyniais

Netikėtai pavyko aptikti laukinių apynių, kuriuos žmonės augina kaip vijoklį prie daugiabučio. Nežinia, ar tai laukiniai apyniai, ar kultūriniai, bet jau sulaukėję, tačiau netikėtai sau pačiam sugalvojau su jais išvirti alų. Viriau tą pačią dieną, kelios valandos nuo apynių skynimo. Beje, skynimas irgi labai malonus procesas (kai nereikia hektaro nuskint :) ) - kvapas ant rankų išlieka visai dienai.

Šviežių apynių maišelis: apie 215 gramų

Laukiniai apyniai turi labai mažai alfa rūgšties, apie 1 %, kartais net mažiau, kai kultūriniai šiais laikais gali turėti ir 14%. Prisiskynęs maišelį apynių 150 g skyriau kartumui (10 l misos), likusius 65 g - aromatui. Naudojant žalius apynius reikia turėti omenyje, kad jų reikia daug daugiau palyginus su sausais, tad jei esate įpratę pripilti pilną puodą, reiktų palikti daugiau vietos apyniams.

Apynio augalas

Apynius pavadinau Mechanizatorių gatvės laukiniais, o alų - Mechanizatorių eliu. Pavadinimas labai simboliškas, nes virdamas šį alų išbandžiau savo ką tik įsigytą naujausią mechanizacinį įrenginį - varinę aušinimo spiralę. Įspūdžiai kuo geriausi, nes iki šiol pats nuobodžiausias ir ilgiausias alaus gamybos etapas tapo trumpas, linksmas ir efektyvus :)

Apynio spurgelis

Įspūdis paragavus nutekintos ir ataušintos misos: kartumas lengvas ir labai malonus, aromato daug nėra, gal reikėjo šiek tiek daugiau apynių aromatui. Dar turiu susidžiovinęs tų pačių apynių, jei alus bus geriamas, reiks pabandyti dar kartą.

Alaus receptas čia:
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/658-Mechanizatori%C5%B3%20elis%20(2011%20m.%20apyni%C5%B3%20derliaus%20alus)

23 komentarai :

  1. Aš šį savaitgalį taip pat prisiskyniau laukinių, iš dviejų vietų. Vienų spurgai pailgi, kitų apvalūs/trumpukai. Dabar džiovinu, įdomu kas iš to išeis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš tai kur skyniau, tai įvairūs buvo ant to paties augalo: vieni pailgi dideli, kiti maži apvalūs. Gal ten keli stiebai į vieną susipynę? Kodėl džiovini? Daryk su žaliais, džiovinant jie praranda šiek tiek medžiagų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tiesiog pritrūko taros, dviejuose kubiluose vynas rūgsta, kitame bitteris. Laiko virimui tik po 2 savaičių surasiu. Tikriausia jau bus sudžiūvę :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šį savaitgalį ir aš važiuosiu savo apynėlių rauti....

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kur varinę aušinimo spiralę pirkai ir kokia kaina???

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pirkau SavasAlus.lt, kaina 129 Lt. Jei domina, galiu nuotrauką įdėti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mačiau ten pat reik gal ir man nusipirkti jei jau taip patogu, nes kol kas virdavau didesnes koncentracijos misa, tada vandens iš gręžinio , tada mieles mesdavau...Bet jau reik ir man šito. O ten "perechodu" kokiu reik papildomai tikriausiai kokių kad pajungti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ten pilnas komplektas pajungimui nuo dušo žarnos, jei jungsi kur nors kitur, reiks įsigyti papildomą perėjimą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš irgi prieš savaitę tokį patį savame aluje pirkau. Prijungiau prie pačios žarnos, nusukęs dušo galvutę. Perėjimas kainavo 4,59 Lt Senukuose. Puikiai tiko, papildomai tvirtinti niekaip nereikėjo. Standarte jie siūlo perėjimą nuo maišytuvo dušo sriegio.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū už info. O varinę spiralę reikia dezinfekuoti papildomai prieš šaldant ar užtenka nuplauti nenaudojant dezinfekcinių priemonių?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dezinfekuoti vienokiu ar kitokiu būdu reikia. Aš dezinfekavau su Oxi dezinfekuodamas fermenterį. Dar vienas būdas - įdėti spiralę į bebaigiančią virti misą kokiai 15 min., o paskui su visu puodu nešti aušinti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. dezinfekuoju įdėdamas į verdančią misą 5 min prieš baigiant virti . Visi virimai tfu tfu sveiki:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labas,
    Sakyk kokia gaunasi vandens išeiga su spirale? Ar and dvasingų dalykų vandens neskaičiuoji?

    AtsakytiPanaikinti
  14. iki 20C per 12-15min sunaudoja apie 70-100litrų. priklauso nuo to kaip intensyviai judini spiralę:) Jei tingėsi, ilgiau teks laukti, daugiau vandens nutekės...

    AtsakytiPanaikinti
  15. be to visą vandenį panaudoji plovimams galima ir pačiam išsimaudyt:)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Mano skaičiavimais irgi apie 80-100 litrų gavosi. Pradžioje, kol misa karšta, daugiau vandens reikia. Srovė gal tik pirmas 2-3 minutes stipri turi būti, paskui jau galima lėtinti, o pabaigoje iš viso lėtai vanduo kaista, buvau net vandenį kelis kartus išjungęs. Iki 17-18C atšaldžiau per 20 min.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Yra dar variantas pereiti spalvoto metalo "skupkes" ir pasiieškoti varinio vamzdelio. Susirinkus reikiamą ilgį telieka susimeistrauti gyvatuką pačiam. Realiai kaina mažesnė turėtų būti, o efektas didesnis.
    Beje su savo agregatu 90-100 ltr iki 20 c atšaldau per pusvalandį. 24 ltr. iki 25C yra pavykęs per 5 min atšaldyt.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Pigiau būtų jei turėtum daug laiko ir "skupkės" būtų pakeliui (arba tektų skaičiuoti benzo kainą). Be to kol surinktum vienodo diametro reikiamo ilgio vamzdelius juos dar lituot tektų. Efektas panašus iki 20C per 12min, tai manau iki 25C per 8min. Paskutiniai laipsniai ilgiausiai nusimuša. Be to viskas labai priklauso nuo vandens temperatūros. Jei turi savo gręžinį tai temperatūra kelių laipsnių tebus, o tai našiau atšaldys. Bute gyvenančiam ilgiau teks šaldyt, nes šiltesnis šaltas vanduo. Plius vandens srovė, kaip Gytis paminėjo - pradžiai turėtų būti kuo stipresnė, paskui mažinti galima.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gal ir taip, bet dėl 30-40 Lt ekonomijos man pasirodė neverta vargti. O taip pat ir savo alaus verslą paremti ilgalaikėje perspektyvoje yra naudingiau, mano nuomone. Jeigu savo alaus nebūtų, vargu ar su žaliavų įsigijimų būtų taip paprasta, kaip dabar yra.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Na taip, sutinku, dėl to ir sakau, kad tai galimas iš variantų. Man ir mano sąlygomis tai pasirodė papraščiau. Kai mažesni kiekiai tikrai nereikia ardytis, bet jei perėjus prie didesnių dėl laiko kaštų stengtis verta.
    Beje žiemą mano bravore vanduo bėga apie 6C, tai šaldymas iš vis kosminis: bokalas ir viena cigaretė :D

    AtsakytiPanaikinti
  21. [...] GiN verda alų Mano bandymai ir pamąstymai apie alaus gamybą Skip to content Į pradžiąApie maneMano receptai ← Pirmas bandymas virti su laukiniais apyniais [...]

    AtsakytiPanaikinti
  22. [...] pradžioje viriau derliaus alų su šviežiais laukiniais Mechanizatorių apyniais, o taip pat dalis apynių buvo padėti [...]

    AtsakytiPanaikinti